Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht
Kf1clj Janira D Geox Sandaletten Schwarz E Leder Damen Verkauf Sandalen bgY6f7y

Een druppel op de gloeiende plaat.  

Stads en Landtocht Dordrecht

(Datum: 27.maart.2019 10.00 - 16.00 )
Kalenders: [email protected]
Damen Sacha SandalettenSchuheamp; Damen Handtaschen Sacha SandalettenSchuheamp; Handtaschen htCdsQr
Dudok-Erf 58, 3315 KA Dordrecht, Nederland
27.maart.2019 10.00 - 16.00
Stads en Landtocht Dordrecht
*
Het Polderwiel
----------------------------------
Een groepswandeling:...
gratis activiteit
*
Het Polderwiel
----------------------------------
Een groepswandeling: gemiddelde snelheid 5 tot 5,5 Km/h.
Afstand: 25km starttijd: 10,00uur stipt
----------------------------------
Veelal door de natuur met vooral onverharde maar ook verharde wegen.
Bij tochten in stedelijke omgeving zullen we ook de binnensteden laten zien en
extra aandacht voor bezienswaardigheden.
Honden en Nordic Walkers niet toegestaan.
Onderweg 1 binnenrust en 1 of 2 wagenrusten.
Op de wagenrust krijgt u een versnapering en wat te drinken.
De binnenrusten zijn op eigenkosten.
Inschrijfgeld € 4,00 Bondsleden SGWB en of KWBN € 1,00 korting.
Ons motto: Niets moet maar niet alles mag!.
----------------------------------
----------------------------------
Informatie tel: 06 31514995 078 6178690 / E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Stichting Samen Op Pad groepswandelen, website: http://www.samenoppad-wandelen.nl
----------------------------------
sgwb-tz-SOP 09

 

Dordrecht wordt in de volksmond ook wel genoemd” Hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt ,”Het stamt uit een lang vervlogen tijd, toen er nog een klein stroompje de Rotte lag tussen Dordrecht en de Noordzee en Rotterdam nog lang niet bestond. In die tijd was Dordrecht een bloeiende havenstad, waarde schepen naar toe kwamen om hun lading te lossen. De schepen hadden toen nog geen koelruimte aan boord en moesten bij steden als Brielle en Hellevoetsluis tol betalen, zodoende bracht de lading bij aankomst in Dordrecht geen Florijn meer op. Na verloop van tijd werd door de Kapteins besloten om met hun schepen voor anker te gaan bij het eerste punt waar men tol moest betalen. De Douane hield voet bij stuk, er moest tol betaald worden, maar de Kapteins weigerden dit en gingen voor anker, zodoende ging de lading rotten. En zo ontstond de naam “Hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt.”

De wandeling start ook deze keer vanuit Dordrecht Stadspolders vanuit het Polderwiel  op Dudok-Erf. Na de start gaan we onder het spoor door en lopen vis de Loswal en tot het eind van de Noordendijk waar we weer onder het spoor doorgaan naar een grote rotonde ,die we 3 kwart rondgaan en de 3e afslag nemen naar de Groenezoom. Op deze weg passeren we aan de rechter zijde de Land en Tuinbouwschool. Verderop gaan we onder de N3 door en ra de Nieuwe Noordpolderweg op, aan het eind hiervan gaan we de Wantijdijk op en aan het eind hiervan la de Prinses Amaliabrug over.  Na deze brug gaan we het Wantijpark in waar we meanderend door heenlopen. Aan het ven het park volgen we het pad langs de Vlij en enkele straten van de wijk Wantij naar de Noordendijk. Aan het eind steken we de Oranjelaan over naar de Noordendijk. Hier passeren we Villa Augustus dit was vroeger een Watertoren en schijnt ook als gevangenis gebruikt te zijn, nu is het een Hotel. Verderop passeren de molen Kycy over de Dyck, dit de enige molen in Dordrecht de molen is nog in gebruik en is regelmatig open voor bezichtiging en demonstraties en als winkel. Na gepasseerd te zijn lopen via de Lange en  Korte Wantijkade pal langs de rivier de Merwede, en door enkele straten van oud Dordrecht, waaronder de Zakdragerstraat, dit is de Straatje van Dordrecht. Na al dit moois komen we na ca 10 KM aan bij Sta-Pal , de rust op het Otto Dickeplein, met een prachtig zicht op de Merwede, Dit is ook de aanlegplaats van de Waterbus.Für Damen Online 2019 Waldläufer Sandaletten Jetzt Kaufen lFuJc3TK1

                                                              Na de Rust.

Lopen we via de Bleijenhoek langs de Riedijkhaven naar de Torenstraat en de Sint Jorisweg, hier passeren we Schouwburg Kunstmin, een rijksmonument uit 1864 en gebouwd in de neorenaissance stijl .Na de passage lopen we verder naar het Merwesteinpark dit is het oudste ark van Dordrecht. We verlaten het park naar de Noordhoeveweg ,aan het einde gaan we via de Oranjelaan naar de Bankastraat. Na deze straat lopen door de Vogelbuurt alwaar de bewoners samen met kunstschilders gebouwen beschilderd hebben met vogels, deze verwijzen naar de straatnaam die naar hen vernoemd zijn. We verlaten de Vogelbuurt bij het Halmaheiraplein, hier gaan onder het spoor door naar natuurgebied. Aan het eind van dit gebied gaan we onder de N3 door naar het Overkamppark, aan het eind hiervan maken we een scherpe bocht naar het Dubbelmndepad, naar de Oudendijk. En gaan via het Laantje van Middenhoeve naar de Abeelstraat ,waar de wagenrust op ons wacht. Na de wagenrust vervolgen we onze weg ,door enkele straten van Dubbeldam, naar de provincialeweg naar het Park de Hoven en de Wantijdijk .Bij een chill  plaats voor de jeugd verlaten we de Wantijdijk,e n na nog enkele straten van de wijk Stadspolders, bereiken we de finish in het Polderwiel en hoop ik dat U genoten heeft van deze tocht. Gelopen ca 24.8 KM.

Joop voor den Dag.

54 stoere wandelaars hebben de stoute wandelschoenen  aangetrokken om in Alverna de Vennentocht te gaan lopen. 

De weersverwachting is bizar, geen zonneschijn, alsmaar regen en misschien ook onweer. Het is met recht maart roert zijn staart. Dan kun je wel spreken van 54 helden en vooral heldinnen.

Organisatoren zijn Bert Faro en Henk Dikken en voor de wagenrusten zorgt Jeannette Faro.

Na het welkomwoordje kan Bert nog een oorkonde uitreiken aan Henk ter V. te B. voor 216 tochten. Bravo.

Iedereen is getooid in regencapes in mooie kleuren. Zelf heb ik een blauwe aan, maar er zijn ook groene, rode, gele, doorzichtig oranje, doorzichtig lichtblauw. De mooiste vind ik die van Deliana: donkerblauw met witte stippen.

We gaan de Geitweg op en komen in het achterland. Ik loop  met Willem uit Veenendaal en hij vraagt hoe mijn verslagen tot stand komen. Ik doe het e.e.a. uit de doeken. Ik laat me die belangstelling graag aanleunen. We passeren aan de Boskant een Mariakapel, gebouwd in 2011.  

Op deze landwegen heb je de ene keer de regen pal in het gezicht, later de wind in de rug. Maar het valt mij wel op dat de stemming opperbest blijft. Ach, uiteindelijk is het een vrije keus en moet je er wat van maken, nietwaar?

We maken een rondje Nederasselt. Via een nieuwbouwwijk komen we op de dijk en hebben een prachtig uitzicht over de uiterwaarden van de Maas. We zien op afstand de Maasmolen, die aan een vijver ligt. Daardoor kun je prachtige foto’s maken en dat wordt dan ook door velen gedaan. Deze gesloten standerdmolen is gebouwd in 1741. De letters HH in de windvaan verwijzen naar de molenaarsfamilie Heijnen, die in de 19e eeuw de molen bediende. We passeren het viswater van H.S.V. “De Stekelbaars”. We mogen daar niet zwemmen en vissen zonder vergunning. Wie heeft daar vandaag nou zin in? Voordat we bij de wagenrust komen aan de Spellingsestraat zien we  gigantische velden met boerenkool. Is dat niet te laat voor het tijd van het jaar?

Na deze aangename pauze gaan we beginnen aan  het gebied van de Overasseltse en Hatertse Vennen. Een prachtig redelijk jong gebied dat bestaat uit hoge, droge stuifzandruggen en meerdere vennen. Tot 1900 kende het gebied zijn eigen waterhuishouding, onafhankelijk van het regionale grondwater. Omstreeks 1900 besloten zowel gemeenten als particulieren sloten en greppels te graven om het water af te voeren. Sinds 1964 is het gebied een natuurreservaat en in beheer bij Staatsbosbeheer waarbij de ontwatering gedeeltelijk ongedaan gemaakt is. In dit gebied staan de bomen met de lapjes en de overblijfselen van de St. Waldrickkapel.

De hoofdrust is weer in de startlocatie. De vooraf bestelde consumptie gaat er wel in. Ook de heerlijke beker thee.

Hierna moeten we nog 8,6 km. Enkele wandelaars haken af. Helemaal ongelijk kan ik ze niet geven.

Als we in het “Heideveld” lopen, herken ik een paadje van De Vierdaagse van Nijmegen.

We komen langs een wei waar een klein paardje staat. Ik heb wel een beetje medelijden met het dier. Gelukkig heeft hij een dek om. We passeren de Boerderij De Eikenhorst, waar we terecht kunnen voor familie-en bedrijfsuitjes of andere gezellige aangelegenheden voor teambuilding!

Het volgende stuk is vrij modderig en moerassig, maar wel te doen. En daar krijgen we het gedonder al. Een felle bliksemflits en gelijk een donderslag. Oei, dit vind ik niet leuk, de bui is duidelijk dichtbij.Dames Zomer Pu Sandalen Blokhak Wandelen Comfortabel Buiten nmNwOv80

Als we langs de Parallelweg N324 lopen ben ik zo ontzettend moe dat ik  mijn besluit neem. Bij de tweede wagenrust vraag ik aan Jeannette of ik met haar mee kan rijden naar het eindpunt.

Ik heb me laten vertellen, dat de route nog langs een nieuwbouwwijk kwam met  appartementen en eengezinswoningen.  Dat er in het bosgebied van de Boskant veel kronkelende bospaadjes waren en …….dat de zon tevoorschijn kwam.

Om 15.27 uur komt de groep binnen “Bij de 3 linden”.

Nou, dit was me het tochtje wel. Wat een hoeveelheid water kan er op zo’n dag naar beneden komen. Wat mij opviel, was dat met zo’n kleine groep de saamhorigheid heel sterk aanwezig was en dat er onderling de nodige grapjes waren.

Ik dank alle betrokkenen voor de organisatie. Ik vond het een oergezellige dag.

Jeannette van Buuren.

Ruim op tijd zijn we in restaurant “De Tijd” in Wolfheze voor S.O.P-tocht nr. 292 die het 3e Rondje Wolfheze is genoemd en georganiseerd wordt onder de professionele leiding van Casper Seijn.

Vlak voor 10.00 uur wil Casper vertellen dat we 103 deelnemers hebben, maar dan komt Hermien nog aanwaaien en dan zijn we met 104. Er blijken later nog 2 wandelaars te komen. Om klokslag10.00 uur vertrekken we richting het station om via een tunnel onder het spoor door te gaan. Dat is wel zo veilig.

We krijgen eerst een lang pad langs het spoor. Regelmatig komt er  een trein langs denderen op weg naar Arnhem of naar Ede-Wageningen. Na 25 minuten steken we dat spoor over en gaan de parallelweg op om dan terecht te komen op de Renkumse Heide. Het landgoed Quadenoord is daar een onderdeel van. Landgoed Quadenoord is al zo’n 130 jaar in het bezit van één familie. Het is een veelzijdig landgoed met diverse functies zoals landbouw, bosbouw. De weilanden, akkers en bossen vormen een aantrekkelijk decor voor recreatief gebruik.

De eerste wagenrust is bij het fietsenknooppunt 88 nabij een spoorwegovergang. We krijgen een lekkere versnapering. Het is nog droog, dus iedereen is gezellig aan het keuvelen zowel zittend aan de picknicktafels als staande in het gras dan wel zittend op de trappen van een kunstwerk. We hebben vandaag een zeer gemêleerd gezelschap. Ik heb al in het begin jonge wandelaars ontwaard. Chris (16 jr.) bijvoorbeeld uit Oosterhout Gld en Linda (26 jr.) uit Vaassen. Ook zijn er wandelaars uit Heerlen. Dat is bepaald niet naast de deur. Heel fijn dat bovengenoemden bij ons willen komen wandelen.

We vervolgen de route en volgen de Bosbeekweg met het Verhaal van Ede. We schijnen meerdere geheimzinnige heuveltjes te passeren. Soms zijn de heuvels ontdaan van begroeiing, maar dan worden ze niet altijd opgemerkt.

Op een gegeven moment  voel ik toch echt dat we een beetje aan het klimmen zijn. Niet dramatisch, maar wel vals plat.

Dan zie ik de Pannenkoekenhoeve, kunnen we hier niet de hoofdrust houden? Iedereen loopt er voorbij, dus ik moet ook verder.

Aan de rand van de Oostereng hebben enkele bomen oranje strepen. In dat bos wordt gewerkt aan de toekomst. De strepen geven aan welke bomen volgend jaar geveld gaan worden. Dat is nodig om de andere bomen ruimte, lucht en licht te geven.

Dames Zomer Pu Sandalen Blokhak Wandelen Comfortabel Buiten nmNwOv80

Dan komen we Bennekom binnen. Bennekom is een dorp in de Gemeente Ede en ligt op de grens van de zuidwestelijke Veluwe en de Gelderse Vallei. We lopen door een paar straten met koninklijke namen en doorkruizen het Van Slootenplein. Zie daar het mysterieuze kunstwerk van Sandro Setola met de lange titel “all good things come to those who wait”. Het maakt mij zeer nieuwsgierig. Het kunstwerk is bedoeld als een "verrassing" voor de voorbijganger. Ik zal het thuis eens opzoeken op internet.

In het centrum belanden we  in groepsrestaurant "Altijd Aangenaam". Ik ga gelijk in de rij staan voor mijn thee en broodje kaas. Zo, nu kan ik lekker uitrusten. Als we na een half uur weer weggaan, zie ik een blij verraste bazin van het etablissement, die nog nooit heeft meegemaakt dat haar gasten de vaat afruimen en op de bar zetten. Maar dat doen de SOPPERS gewoon, toch?

Na deze heerlijke pauze loop ik een stukje met Theo uit Erp. Hij vertelt over zijn vrouw die ook vaak heeft deelgenomen aan de SOP-tochten en we hebben het nog even over onze belevenissen bij de Vierdaagse van Nijmegen. We passeren een daggelderswoning van vòòr 1850 en  gaan de A12 onderdoor via de Baron van Wassenaertunnel.

We blijven aan de rand van het landgoed Hoekelum, de paden gaan enigszins stijgen en bij de Dr. Hartogsweg moeten we zelfs een heuveltje over. Dan lopen we een heel eind langs het spoor en wanneer we de A12 weer onderdoor zijn gegaan zie ik een ANWB-paddenstoel met daarop genoteerd dat Wolfheze nog slechts 5,2 km is. Nou, dat schiet op.

Maar na de tweede wagenrust op dezelfde plaats als de eerste wagenrust, heeft Casper nog een paar leuke ommetjes voor ons in petto. De regenbuien komen nu gestaag naar beneden, ik zie veel paraplu’s.

Ik lees op een bord aan een paal dat we welkom zijn op Sysselt. Dat is een uitgestrekt bosgebied met daarin heidevelden en oude beplante stuifzanden. Je kunt hier ook terecht komen als je het Trekvogelpad loopt en het Veluwe Zwerfpad.

We komen in De Buunderkamp, een gebied waar je rustig kunt wandelen en dieren kunt spotten. Aan dat laatste heb ik momenteel geen enkele behoefte, want ik heb vandaag al aardig wat apen gezien!

Prachtige natuurweides volgen nog en de resten van een voormalig Duits kamp. Dan nog even het spoor over en zo ben ik om 15.50 uur weer bij  “De Tijd”.

Casper, je noemde zelf deze tocht een eenvoudige tocht. Maar eenvoud siert. Ik vond hem mooi. Enorm bedankt voor je organisatie. Chapeau.

Jeannette van Buuren.

Na een fietsritje van zeven kilometer kom ik fris en monter aan in Austerlitz voor de 3e Pyramidetocht, georganiseerd door Bert Faro en Henk Dikken, bijgestaan door Piet Halff (een klein beetje vindt hij zelf, alleen het denkwerk) en Kees van Veluw, parcoursbouwer.

In de startlocatie ”’t Trefpunt” aan de Schooldwarsweg hoor ik een geroezemoes van enthousiaste wandelaars die er, zo te merken,  wel zin in hebben. Ook beheerder Adri ontvangt ons met een big smile en schenkt met alle liefde de koffie in.

Na het gebruikelijke welkomwoord van Bert gaan maar liefst 135 mensen van start. Vandaag is er ook een heel jeugdige onder ons, n.l. Jurre, hij is 10 jaar oud. Klasse hoor, Jurre, wandelen in de natuur maakt je blij.

Dames Zomer Pu Sandalen Blokhak Wandelen Comfortabel Buiten nmNwOv80

Het dorp Austerlitz is vernoemd naar de plaats Austerlitz in het voormalige Moravië, nu Slowakije, waar Napoleon de Driekeizersslag heeft gewonnen. Enkele straatnamen in het dorp herinneren aan de tijd van Napoleon.

We schieten al gauw “Bornia” in. Dit natuurgebied is289 ha groot en voornamelijk bedekt door bossen en heide. Kenmerkend voor het gebied zijn de stuifzanden. Als vanzelf gaan we door middel van trapjes het gebied Heidestein in. De trapjes zijn zo breed en gemakkelijk te betreden, dat men twee aan twee er over heen marcheert. We lijken de manschappen van Napoleon wel. 

In dit gebied zien we veel bruggetjes, ook over droge sloten. En zeker vandaag komt daar geen druppel bij. De zon schijnt volop. De meeste wandelaars zijn zeer zomers gekleed. Ik zie zelfs korte broeken tot ver boven de knie.

Dan komen we aan de rand van mijn geliefde Zeist. In Nederland heb je meerdere parels wat betreft woonplaatsen of woongebieden. Maar de mooiste parel is Zeist, gelegen op de Utrechtse Heuvelrug. We gaan de wijk Kerckebosch in, dat momenteel geheel nieuw wordt ingericht.  We passeren veel mooie flatgebouwen, huizen en villa's. Ook dat sculptuur “De Zee”, waarover Piet al in zijn voorbeschouwing geschreven heeft.

Vervolgens gaan we de villawijk De Hoge Dennen in, daarna het Zeister bos, waar we in de buurt van het hertenkamp de eerste wagenrust hebben. Jeannette Faro verzorgt dat met Piet en Kees.

Na het oversteken van de Woudenbergseweg hebben we nog steeds te maken met het Zeister bos. Dit bos is voor Nederlandse begrippen een bijzonder oud bos. De bomen zijn meer dan 200 jaar oud, terwijl de meeste bossen in Nederland niet ouder zijn dan 70 jaar.

We nemen een rondje manenschapen – zoals we dat in Zeist zeggen -  aan de Jagerssingel. Het manenschaap leeft in kleine familiekudden. Een kudde bestaat uit één volwassen ram, enkele ooien en hun lammeren. Dan gaan we het bos weer in. Bij het Beauforthuis steken we de Woudenbergseweg weer over en om 13.10 uur zijn we in ’t Trefpunt voor de hoofdrust. Ik mag deze keer weer aan zitten aan de tafel van het organiserend comité en dat kan ik uitermate waarderen.

Voor de tweede helft, die wat korter is dan de eerste helft, lopen we Boswachterij Austerlitz in. Dit is een bosgebied van 835 ha en ontstond in 1939 toen de landgoederen Wallenberg en Austerlitz werden aangekocht door Staatsbosbeheer.Dames Zomer Pu Sandalen Blokhak Wandelen Comfortabel Buiten nmNwOv80

Vele bospaden volgen en voortdurend kijk ik uit naar de naamgever van deze tocht. En ja hoor, komend uit een smal paadje is ie daar,  de “Pyramide van Austerlitz” in al zijn glorie. Deze piramide is 36 meter hoog en van aarde. In 1804 gebouwd door napoleontische soldaten op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug.  Boven op de piramide staat een stenen obelisk uit 1894.

Daar hebben we ook de tweede wagenrust. We staan heerlijk in de zon, wie doet ons nog wat?

Voor het laatste stuk lopen we Landgoed De Treek Henschoten in. We komen langs de Koepel van Stoop.  De bankier J.B. Stoop gaf in 1826 aan tuinarchitect J.D.Zocher de opdracht om op een hoog punt met weids uitzicht een buitenplaats aan te leggen: het landgoed De Hoogt. Daarna moest Zocher een Theekoepel bouwen. In 1849 verliet Stoop het landgoed, maar de koepel ging de geschiedenis in als de Koepel van Stoop.

Al gauw bereiken we het dorp Austerlitz.

We mogen terugkijken op een mooie boswandeling, op mooi weer en op een gezellige groep mensen. Wat wil je dan nog meer?

Dank jullie wel, Bert, Henk, Piet, Kees en Jeannette en alle helpers voor jullie inzet.

Het was een waardevolle dag.

Jeannette van Buuren


Dames Zomer Pu Sandalen Blokhak Wandelen Comfortabel Buiten nmNwOv80

De start is vanuit het Trefpunt waar we nog op het plein bijna voor de deur kunnen parkeren. We maken uiteraard een foto naast het borstbeeld van Napoleon en brengen wat toch overbodige kledingstukken terug naar de auto.
Vandaag togen 135 wandelaars de om Austerlitz liggende bossen in.
Daarbij wordt eerst een woonwijk met alleraardigste optrekjes doorkruist.
Maar al snel gaan we landgoed Bornia op en middels een hekje Heidestein over. Dat ken ik als begrazingsgebied van de schaapskudde, maar die laat zich vandaag helaas niet zien.
De zon schijnt inmiddels lekker warm wat vooral op de open zandvlaktes goed te voelen is. We zijn dus niet ten onrechte in korte broek gestart. En dat eind februari! Het record staat voor mij vanuit het begin van de 90-er jaren op het eerste weekend van maart.
Vooral bij een vijver en kanaal, waar we even wachten tot iedereen weer bij is, is het schitterend mooi. En ook niet onaardig is het tunneltje dat we door mogen waarin het aardedonker is. Daar achter staat bij de vijver de 'ijskelder', een alleraardigst wit bouwwerkje.
Vandaag kan Peter ook mee omdat het op zijn werk erg rustig is door de schoolvakantie. Verder is het als altijd gezellig kletsen met de medewandelaars. Na al het bos gaan we de bebouwing weer in van de wijk Kerckebosch met het kunstwerk 'de Zee'. Leuke wetenswaardigheid is dat de bewoners op de vorige standplaats niet begrepen waarom dit beeld deze naam had gekregen en als ludieke actie met strandstoelen rondom het kunstwerk gingen zitten. In het Zeister Bos treffen we de eerste wagenrust aan met een lekkere koek en een sapje.
Langs een voormalige dierentuin, waarvan nu nog een terrein met rots en manen schapen rest, gaan we terug naar het Trefpunt in Austerlitz.
Daar genieten we van onze bestelde soep en broodjes kroket/frikandel. Niet binnen, maar buiten op het bielzen-hekje in de zon. Voordeel van rusten op het startpunt is dat je nog meer overbodige kledingstukken in de auto kunt doen. Of zoals iemand anders opperde aan de kapstok hangen want we komen hier toch weer terug. (Voor de goede orde: het gaat om een vest en jack, we zijn niet helemaal als badgasten verder gegaan.)
De tweede lus voert ons wederom de bossen in. Daarbij treffen we de leuke wegwijzers van de Napoleon route en het witte huis. Langs prachtige stukken heide bereiken we de pyramide van Austerlitz waarbij wagenrust twee is.
We gaan verder langs uitspanning de piramide waar we bij een wachthuisje wat statiefoto's maken, en dan snel achter het wandelpeloton aan spoeden. Zo wandelen we langs een fraai theehuis en ik deel een zuurtje uit aan de wandelaars om ons heen. Als dat Napoleon kogels blijken te zijn moeten die lachen met de vraag of we die expres hebben gekocht voor deze wandeling. Wat niet het geval is. En zo komen we, nog altijd door de bossen, terug in Austerlitz.

Groet, Monique.

Schoonhoven kennen we allemaal als de zilverstad, gelegen aan de Lek in de provincie Zuid-Holland. Een bezoek aan het Zilvermuseum is zeker de moeite waard. Maar dat doen we niet vandaag, neen, we gaan de “Tussen Lek en IJssel-tocht” lopen.

We hebben 106 deelnemers en de organisatie ligt in handen van Huib Bavelaar.

Buiten SWOSzaal aan de Oranjeplaats heet Huib ons welkom. Hij organiseert voor de eerste keer voor “Samen Op Pad” een tocht en is daar zichtbaar blij mee. Hij mag een oorkonde uitreiken aan Ria van Ravenhorst voor 72 tochten. Een luid gejuich stijgt op.Esprit DamesTot 2Bij Sandalen Stylight Voor CQtxdoshrB

Dan gaan we beginnen. We lopen door het centrum over de Haven, langs het stadhuis, de Grote of Bartolomeuskerk, de Waag en het Zilvermuseum. Ook zie ik een klokkenfabriek, gevestigd in een schoolgebouw uit 1901. Hier worden hoogwaardige klokken ontworpen, geproduceerd en gerepareerd. Het is maar dat u dat weet.

Via de spoorsingel verlaten wij het oude gedeelte van Schoonhoven. Na een paar straten in het nieuwe gedeelte komen we in het buitengebied.

Voor de start heb ik een paar mensen horen mopperen bij het zien van mijn topografische kaart. De route is te vierkant, dus saai, alsmaar rechte lange paden, allemaal weiland. Maar als je voor Schoonhoven kiest, wat verwacht je dan? Een bosparcours? Neen die krijgen we op 27 februari in Austerlitz.

Schoonhoven ligt nu eenmaal in de Krimpenerwaard en dan heb je te maken met polderlandschap, molens, zwanen en rotganzen in de weilanden, veel sloten, knotwilgen, legakkers in riviertjes. Mijn lieve moeder zou gezegd hebben: vooruit, niet zeuren maar doorlopen.

We lopen door het buurtschap Bonrepas met 30 huizen en 75 inwoners (zegt Huib). Overal zie je sneeuwklokjes en krokussen en ook de vogels kwetteren dat het een lieve lust is. Het voorjaar is duidelijk in aantocht.

Bij het dorp Polsbroek hebben we de eerste wagenrust. Annemarie, de echtgenote van Huib, staat er met koeken en sapjes. Fijn hoor.

Dan gaan we de Schutterskade van het Groene Hart op. En zoals altijd helpen galante mannen de vrouwen die over het hek willen springen.

Shop Kaufen ZehentrennerSchuhe Sandalenamp; Online Damen rdoBWeCx

Er volgen veel graspaden. In de weilanden aan weerskanten is heel veel te zien, maar je moet het ook willen zien. En als ik dan hier dat weidse bekijk, kan ik me ineens zo dankbaar voelen. Dat ik hier lopen kan in Gods vrije natuur en in vrijheid. En dat iemand dit voor mij georganiseerd heeft.  Ik vind het geweldig.

Op een gegeven moment zien we in de verte Hekendorp liggen. Via de Wilhelmina van Pruisenbrug gaan we het dorp in. Bij deze brug werd in 1787 Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V aangehouden door de patriotten en de doorgang geweigerd. Haar broer, de koning van Pruisen viel daarop met zijn troepen Nederland binnen.

Na het dorp volgen we een fietspad langs de Hollandse IJssel tot in Haastrecht, een stadje van de oud-schaatsers Hein Vergeer en Leo Visser.

De hoofdrust is in Restaurant “Het Witte Hof”. De bediening  is vriendelijk en vlot. Ik zit aan een tafel met wel zes, zeven  dames uit Zwijndrecht die allen voor de eerste keer mee lopen. Daarom vertel ik hen over onze nieuwe regels en waarom.

Na deze gezellige pauze steken we de Provincialeweg over en komen in De Overtuin, een park in Engelse Landschapsstijl. In het park bevindt zich het graf van het echtpaar Le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet. Ook hun hond Nora heeft een eigen graf in het park. Dan komen we in het natuurgebied Bilwijk van het Zuid-Hollands Landschap (60 ha.) Ik lees op het bord, dat we op de paden moeten blijven, de honden aangelijnd moeten zijn en dat we niet mogen brommen!!

Na de Bilwijkerweg te zijn overgestoken komen we op de Bergvlietsekade. Deze kade is sinds februari 2014 officieel open, is ruim 3 km lang en een van de oudste onverharde kades in de Krimpenerwaard. Met één eigenaar van de kade kon geen overeenstemming worden bereikt en hier is een vlonderpad over de Bergvliet aangelegd om toch verder te kunnen wandelen.

Leuk om te vermelden is, dat ter hoogte van Stolwijk het kraamvrouwenpad kruist, dat vroeger door vroedvrouwen en artsen werd gebruikt om vanuit Stolwijk in allerijl naar barende boerinnen in Vlist te snellen. Op een gegeven moment zie ik in de verte een auto staan en hoop dat dit de 2e wagenrust is. En ja, hoor. Annemarie is daar weer met kleine marsjes e.d.

Dan nog een kleine vijf kilometer en we zien de eerste huizen van Schoonhoven. Om 16.05 uur ben ik weer op de Oranjeplaats.

Ik hoop dat de mopperaars hun mening hebben herzien. Dat zij ook genoten hebben van het Groene Hart, waar we zuinig op moeten zijn.

Ik heb in ieder geval een fijne dag gehad en wil Huib en Annemarie daarvoor heel hartelijk bedanken. En ook jullie hulptroepen, want die waren onmisbaar voor de goede gang van zaken. 

Dames Zomer Pu Sandalen Blokhak Wandelen Comfortabel Buiten nmNwOv80

Jeannette van Buuren

Dames Zomer Pu Sandalen Blokhak Wandelen Comfortabel Buiten nmNwOv80
Copyright © 2019 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Dames Zomer Pu Sandalen Blokhak Wandelen Comfortabel Buiten nmNwOv80
Privacy verklaring Samen Op Pad
Dames Zomer Pu Sandalen Blokhak Wandelen Comfortabel Buiten nmNwOv80